Raimundo Viejo Viñas

Profesor, autor, traductor, editor, ciudadano activo y mucho más.

Oct

06

[ cat ] Gràcia en temps constituents


gracia

Article publicat per l’Independent (1 de octubre de 2015)

Vivim uns temps on les antigues certeses polítiques ja no es mantenen. Són temps constituents; uns temps en els que repensar el marc institucional esdevé possible. Cada dia que passa, la repolitització s’intensifica, esborra els escenaris del dia precedent i ofereix oportunitats a qui vulgui reinventar la vida ciutadana.

En circumstàncies com l’actual, les distàncies entre els diferents nivells de govern (municipal, autonòmic, etc.) disminueixen i l’impacte que es fa a un nivell afecta molt més ràpid a la resta. Per això és clau afavorir al màxim la participació, la implicació ciutadana en les decisions i en el debat públic.

En aquest sentit, el repte municipalista és comprendre aquesta intensificació del camp polític que lliga la vida diària local amb la política a d’altres nivells de govern. Al cap i a la fi, el que és personal és polític, i en moments com aquests, es precipiten decisions claus pel que serà el nostre futur a tots els nivells.

Com a part d’aquest procés, algunes persones —gent que no som polítics professionals— vàrem fer, fa poc més d’un any, un pas endavant i vàrem demanar a la ciutadania si creia possible una candidatura guanyadora per les eleccions del 24M. Més de 30.000 signatures van avalar un procés de participació i reinvenció de la política protagonitzat per la gent corrent, basat en un codi ètic que implicava el control dels sous i dietes, la limitació de mandats i tot un seguit de mesures regeneradores de la vida pública.

Aquesta hipòtesi es va acabar anomenant Barcelona en Comú i va portar l’Ada Colau a l’alcaldia. Per efecte de la voluntat ciutadana, per primera vegada Barcelona disposa d’un executiu en el que la presència de la política dels districtes (1 per regidor a més de l’alcaldessa) és més present que mai a la Comissió de Govern. Tots els nivells de govern interactuen avui amb màxima intensitat. I per si això no fos suficient, les eleccions de diumenge han generat un context en el que aquesta tendència es reforça: la fi de les majories absolutes, el reforçament del pluralisme, l’elevada participació i molts altres indicadors mostren que la hipòtesi de la repolitització avança.

Així, totes i tots els ciutadans estem invitats a participar i reinventar la política en primera persona. Qui estem en l’exercici de responsabilitats hem d’estar a l’alçada del moment històric i al servei del que se’ns demani. Només fent part d’aquest impuls constituent aconseguirem decidir un futur comú.