Raimundo Viejo Viñas

Autor, profesor, editor, teórico, ciudadano activo, papá y mucho más.

  • sancanuto
  • 2015 Barcelona
  • woodstock_1969_2
  • peace
  • findelmundo

Oct

06

[ cat ] Gràcia en temps constituents


gracia

Article publicat per l’Independent (1 de octubre de 2015)

Vivim uns temps on les antigues certeses polítiques ja no es mantenen. Són temps constituents; uns temps en els que repensar el marc institucional esdevé possible. Cada dia que passa, la repolitització s’intensifica, esborra els escenaris del dia precedent i ofereix oportunitats a qui vulgui reinventar la vida ciutadana.

En circumstàncies com l’actual, les distàncies entre els diferents nivells de govern (municipal, autonòmic, etc.) disminueixen i l’impacte que es fa a un nivell afecta molt més ràpid a la resta. Per això és clau afavorir al màxim la participació, la implicació ciutadana en les decisions i en el debat públic.

En aquest sentit, el repte municipalista és comprendre aquesta intensificació del camp polític que lliga la vida diària local amb la política a d’altres nivells de govern. Al cap i a la fi, el que és personal és polític, i en moments com aquests, es precipiten decisions claus pel que serà el nostre futur a tots els nivells.

Com a part d’aquest procés, algunes persones —gent que no som polítics professionals— vàrem fer, fa poc més d’un any, un pas endavant i vàrem demanar a la ciutadania si creia possible una candidatura guanyadora per les eleccions del 24M. Més de 30.000 signatures van avalar un procés de participació i reinvenció de la política protagonitzat per la gent corrent, basat en un codi ètic que implicava el control dels sous i dietes, la limitació de mandats i tot un seguit de mesures regeneradores de la vida pública.

Aquesta hipòtesi es va acabar anomenant Barcelona en Comú i va portar l’Ada Colau a l’alcaldia. Per efecte de la voluntat ciutadana, per primera vegada Barcelona disposa d’un executiu en el que la presència de la política dels districtes (1 per regidor a més de l’alcaldessa) és més present que mai a la Comissió de Govern. Tots els nivells de govern interactuen avui amb màxima intensitat. I per si això no fos suficient, les eleccions de diumenge han generat un context en el que aquesta tendència es reforça: la fi de les majories absolutes, el reforçament del pluralisme, l’elevada participació i molts altres indicadors mostren que la hipòtesi de la repolitització avança.

Així, totes i tots els ciutadans estem invitats a participar i reinventar la política en primera persona. Qui estem en l’exercici de responsabilitats hem d’estar a l’alçada del moment històric i al servei del que se’ns demani. Només fent part d’aquest impuls constituent aconseguirem decidir un futur comú.

It's only fair to share...Share on RedditTweet about this on TwitterShare on VKShare on FacebookEmail this to someone

Deja un comentario