Feb
14
2025 Anàlisi Polític i Sistema Polític Espanyol
- POSTED BY Mundus IN Academia | Docència | Sin categoría
Sinopsi
Programació del curs
Un total de 27 sessions, dimarts i dijous de 12h00 a 14h00, entre el 13 de Febrer i el 27 de Maig. En aquesta pàgina es poden consultar continguts i materials, sessió a sessió.
Avaluació
Avaluació continuada: un 50% de la nota resulta de l’examen final amb un (eventual) examen de recuperació posterior. L’altre 50% de la nota resulta de l’avaluació d’un mínim de 2 pràctiques (25%+25%) a fer d’entre totes les que es proposen al llarg del curs. Voluntariament es poden fer més pràctiques (en aquest cas, la nota final de la part pràctica resultarà de la mitjana de les dues notes més elevades). S’hauran d’entregar, a l’aula i en paper, en dates límit del 10 d’abril (pràctica 1) i 18 de maig (pràctica 2).
Avaluació única: un 100% de la nota resulta de l’examen final.
Assistència i participació: l’absentisme dels últims anys és un fet molt preocupant. Per aquest motiu, la bona assistència (no confondre amb venir a l’aula a ficar-se al fons amb l’ordinador) i bona participació (fer intervencions en línia amb l’argumentació i desenvolupament de la classe) tindran un valor que pot incrementar la nota definitiva fins al 20%. El professor es reserva la possibilitat de fer controls d’assistència en funció del desenvolupament del curs.
.
Manuals
Els manuals son bones eines per aconseguir una certa seguretat quan un estudiant vol una primera introducció a la matèria. Tot amb tot, un manual és més aviat un començament, no pas un punt final. Per això els capítols del manual assenyalats en cada cas poden servir com a guió, però només és amb la docència i, sobre tot, amb les lectures (si és possible comentades amb els i les companyes) on es forma el corpus de l’assignatura.
» Els manuals de referència són:
» Carlos García Rivero, Sistema Político Español
» Josep Reniu (Ed.): Sistema político español
.
Pràctiques
Aquest curs modificarem el format de la pràctica per tal d’adaptar-lo a l’ús (i evitar-ne l’abús) de la IA. El format de les pràctiques haurà de tenir les següents característiques:
Format:
Portada amb títol; nom i cognoms; grup i curs actual (2024/25)
Extensió:
Màxim de 10 pàgines i mínim de 7, a espai i mig, marges de 2,5cm i lletra Times New Roman 12pt
Contingut:
Portada amb títol, cognoms i nom, assignatura i curs, sessió a la que correspon
Segona pàgina amb índex en la que s’ha de seguir la següent estructura:
» Introducció: breu exposició del contingut, hipòtesi argumental general i parts en que s’organitza aquest.
» Cos argumental: nombre d’apartats variable, però no més de 3 o 4.
» Conclusions: principals arguments demostrats.
» Cites i bibliografia: les cites hauran de ser pertinents i d’estar referenciades amb els criteris de Chicago.
Citació:
Per reforçar els arguments s’hauran d’emprar referències als textos comentats i obres d’autors que han escrit sobre el tema, degudament citats i llistats a la bibliografia.
ATENCIÓ: L’incompliment d’aquestes bases exclou la pràctica de l’avaluació.
.
Taula de sessions i continguts («syllabus»)
La següent taula de continguts és flexible fins el moment en que es fa la classe següent que passa a estar consolidada (en cas contrari, qualsevol canvi es farà saber). Més que un programa inamovible és un full de ruta per anar fent camí. L’assignatura la farem entre totes i tots. Més ens impliquem en la seva realització, millor per a tothom. Sentiu-vos lliures de fer sugerències, crítiques, aportacions.
.
I PART/Genealogia del sistema polític espanyol
.
Sessió 1/13 de febrer
Continguts: Presentació de l’assignatura: enfocament de la docència, definició de l’objecte d’estudi, etc. Algunes nocions bàsiques de la politologia (poder, Estat, règim…).
Materials:
» Capítol de referència: «Introducción al estudio del sistema político español», en Carlos García Rivero, Sistema Político Español
» Sobre el poder, vídeo de Michel Foucault.
» Podeu consultar també aquesta nota sobre el poder i aquesta altra nota sobre els conceptes Estat, règim i sistema polític. Gràfic conceptual: Estat, règim i sistema polític.
Pràctica: comentari per escrit del vídeo de Foucault.
__________________
Sessió 2/18 de febrer
Continguts: State-building a la Península Ibèrica. La construcció geohistòrica del «Reino de España». Les aportacions de la sociologia històrica. El cas espanyol a la llum de les tesis de Charles Tilly sobre la formació dels Estats.
Materials:
» Mapas del state-building peninsular.
» Capítol de referència: «La construcción del Estado en España (ss. XIX-XX)», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Capítol del manual de Josep Maria Vallès, «El Estado como organización política», Ciencia Política. Una introducción. Ariel, pàgs. 85-98.
» Video sobre la tesis de Charles Tilly, capital i coerció en la formació de l’Estat europeu.
» Charles Tilly (1992): Coerción, capital y los Estados europeos, 990-1990, Madrid: Alianza Universidad.
Pràctica: Comentar el video de Charles Tilly a partir de l’anàlisi de la formació del Estado en España.
__________________
Sessió 3/20 de febrer
Continguts: Nation-building i Estat nacional a Espanya. La idea de nació: enfocaments teòrics. Genealogia històrica. Disputes al voltant d’Espanya com constructe polític: uninacional o plurinacional, descentralització i recentralització, asimetrització i resimetrització, etc.
Materials:
» Capítol de referència: «La construcción del Estado en España (ss. XIX-XX)», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Anderson, Benedict (1991 [1983]): Comunidades imaginadas (pàgs 11-25)
» Greenfeld, Liah (1995): «Nationalism in Western and Eastern Europe Compared»
» Viejo Viñas, Raimundo (2013): «El lugar de la nación en el discurso emancipatorio y la mutación contemporánea de la soberanía».
Pràctica: comentari del fragment (pàgs 11-25) del llibre de Benedict Anderson.
__________________
Sessió 4/25 de febrer
Continguts: El règim franquista: caracterització i «liberalització». Debat teòric i conceptual: les autocràcies totalitària (i post-totalitària), autoritària, teocràtica i el sultanat. Importància del règim autocràtic precedent per les democratitzacions. L’autoritarisme més enllà de la instauració d’un nou règim democràtic.
Materials:
» Capítol de referència: «El Franquismo (1936-1974)», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Juan J. Linz (1990): «Transiciones a la democracia».
Pràctica: «Quina variant de règim polític va ser el franquisme? Discussió de les tesis exposades per Linz».
__________________
Sessió 5/4 de març
Continguts: La Transición española, canvi de règim del Franquisme a la democràcia. Reforma o revolució? Transició. Teories del canvi de règim: sistèmiques, de la modernització, estructural-funcionalistes, d’actors, culturalistes, etc. Canvi de sistema (Systemwechsel) o Canvi en el sistema (Systemwandel). Categories del canvi: fluidessa, incertesa i contingència. Precondicions modernitzadores i institucionalitat democràtica emergent.
Materials:
» Capítol de referència: «¿En qué sentido fue modélica la Transición española?», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Serie de TVE, La Transición. El relat «oficial» del canvi de règim a Espanya.
» Rodríguez, Emmanuel (2015): Porqué fracasó la democracia en España. Una lectura crítica de la democratització.
» Nota sobre els règims polítics.
Pràctica: «Quina modalitat de canvi de règim polític va ser La Transició? Comentari crític a l’argument principal de la sèrie».
________________
Sessió 6/6 de març
Continguts: La tercera onada de democratització: el context global en el canvi de règim. Interacció elits/moviments: la llarga onada del antifranquisme. Liberalització i regime breakdown. Successió de conjuntures transicionals i definició d’actors. Canvi de règim i instauració del règim del 78.
Materials:
» Capítol de referència: «¿En qué sentido fue modélica la Transición española?», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» [ gràfica ] Evolució dels règims democràtics al món.
Pràctica: comenta la gràfica anterior en base a la teoria de Huntington sobre les onades de democratització.
________________
Sessió 7/11 de març
Continguts: Conjunctures transicionals i procés constituent. Instauració i tancament constitucional. L’Espanya democràtica: consolidació, institucionalització. Els límits del règim del 78 i la política de l’última dècada: crisi i canvi o crisi i superació? 15M, Procés, etc.
Materials:
» Capítol de referència: «¿En qué sentido fue modélica la Transición española?», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Nota sobre els processos de la transició.
» [ gràfica ] Conjunctures de la Transición
Pràctica: comentar per escrit els diferents moments que van decidir el decurs de la Transició espanyola i posar-los en relació amb els processos polítics implicats.
________________
Sessió 8/13 de març
Continguts: Constitució i poder constituent. La constitucionalització del poder constituent i les fisures més enllà del règim: l’obra inacabada de l’Estat autonòmic, la justícia transicional i la memòria històrica, etc.
Materials:
» Capítol de referència: «¿En qué sentido fue modélica la Transición española?», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Nota sobre la Constitució del 78 i els seus límits.
Pràctica: fer una avaluació crítica d’aquests quatre dècades de Constitució espanyola.
.
II PART/Estructura del sistema polític espanyol
.
Sessió 9/18 de març
Continguts: Estat i legitimitat. Enfocaments estructural-funcionalistes (Weber, Parsons, Rokkan, etc.): els quatre Estats (nacional, de dret, democràtic i social). La seva ampliació (de gènere, ecosistèmica, etc.).
Materials:
» Capítol de referència: «La forma de Estado: el Estado social y democrático de derecho», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Nota sobre l’Estat nacional, de dret, democràtic i social.
Pràctica: redacta una avaluació crítica per escrit dels problemes de legitimació de l’Estat en base a la seva capacitat per satisfer les exigències d’un Estat nacional, de dret, democràtic i social.
__________________
Sessió 10/19 de març
Continguts: Tipologies democràtiques: presidencialisme i parlamentarisme, consociativa/Westminster. La monarquia parlamentària i el cap de l’Estat.
Materials:
» Capítol de referència: «La monarquía parlamentaria española», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Nota sobre el cap de l’Estat.
» Juan J. Linz: presidencialismo y democracia, por Scott Mainwaring and Matthew S. Shugart
Pràctica: redacta una avaluació crítica sobre el cap de l’Estat indicant al menys tres factors positius i tres negatius respecte al que seria eventualment una república presidencialista.
__________________
Sessió 11/25 de març
Continguts: L’organització territorial de l’Estat, l’Estat autonòmic com un model unitari descentralitzat. Federalismes, simetries i asimetries. Autodeterminació i secessió. Integració europea i transferències de sobiranies.
Materials:
» Capítols de referència: «Organización territorial del Estado», «Los Estatutos de Autonomía» i «Los gobiernos de las Comunidades Autónomas», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Tipologia de sistemes polítics federals (Agranoff)
» Nota sobre la crisi de l’Estat autonòmic.
» Nota sobre la transferència supraestatal de sobirania.
» Nota sobre la qüestió territorial de l’Espanya buida.
» Nota sobre l’organització de l’Estat i la tensión entre centralització i descentralització.
Pràctica: escriu un assaig sobre com va afectar l’estat d’alarma a la distribució del poder i l’articulació del poder polític? Ha anat canviant respecte a la situació anterior? Com?
__________________
Sessió 12/27 de març
Continguts: El poder legislatiu: Las Cortes Generales. Democràcia representativa i parlamentarisme. Els límits del parlamentarisme en el marc constitucional del règim del 78.
Materials:
» Capítol de referència: «Arenas parlamentarias y dinámicas legislativas en España», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Nota sobre la crisi del parlamentarisme al Congreso i al Senado.
» Nota sobre el parlamentarisme a Espanya.
Pràctica: pendent.
.
Sessió 13/1 d’abril
Continguts: El poder executiu i l’administració. Relacions executiu-legislatiu. El model de l’executiu fort. Formació de governs
Materials:
» Capítols de referència: «El gobierno» i «Las relaciones ejecutivo-legislativo», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Nota sobre l’executiu fort i el govern de coalició.
Pràctica: pendent.
__________________
Sessió 14/3 d’abril
Continguts: El poder judicial i l’organització de la justícia. La «judicialització de la política» i la «polítizació de la justicia»: el lawfare. El pes del passat: justícia transicional. La memòria històrica como problema de legitimitat democràtica.
Materials:
» Capítol de referència: «Autonomía y organización en el sistema judicial español» i «El Tribunal Constitucional: supremo intérprete de la Constitución», en Josep Reniu (Ed.): Sistema político español, Huygens.
» Nota sobre el poder judicial i la crisi del règim del 78.
» Nota sobre memòrica històrica i justicia transicional.
» Nota sobre la pugna i consolidació dels drets.
Pràctica: partint del debat sobre el dret a la mort digna, indica quin és l’estat actual de la qüestió, quins són els termes de la disputa política, quins actors hi són presents i quines són les seves posicions; indica i justifica igualment quin seria l’encaix en el marc de l’evolució de drets i llibertats.
__________________
Sessió 15/8 d’abril
Continguts: Participació política institucionalitzada, 1: sistema electoral. Evolució, tendències, crisis.
Materials:
» Nota sobre la participació i qualitat democràtica.
Pràctica: en els últims temps hi ha hagut tot un seguit de moviments que s’han expressat als carrers. Tria un d’aquests moviments i exposa quines són les seves reivindaciones, els seus repertoris d’acció col·lectiva, els seus símbols, si aconsegueixen introduir els seus temes en l’agenda pública o fins i tot produir canvis legislatius.
__________________
Sessió 16/10 d’abril
Continguts: Participació política institucionalitzada, 2: partits i eleccions. Modalitats d’agència política: notables, partits, moviments. Participació i abstenció. Anàlisi de l’abstencionisme. Organitzacions de partit. Llei de partits.
Materials:
» LINZ J. J.; MONTERO, J.R., «The Party Systems of Spain: Old Cleavages and New Challenges», en Party Systems and Voter Alignments Revisited, Londres (Routledge), 2001.
» Núñez, Endika y Roke Álvarez Masso, Un mundo bipartidista que colapsó
» Nota sobre els canvis recents en el pluralisme de partits.
Pràctica: analitza l’evolució de la participació electoral en relació als canvis en el sistema de partits durant l’última dècada..
__________________
PAUSA DE SEMANA SANTA
Data límit d’entrega de la primera pràctica o série de pràctiques (mínim 1)
__________________
..__________________
PART III/Actors i dinàmiques polítiques
.
Sessió 17/24 d’abril
Continguts: partits i sistema de partits; ideologies, tipologies i institucionalització, evolució del sistema de partits espanyol. Tendències actuals: fi del bipartidisme, subsistemes autonòmics i locals (municipalismes, nacionalismes, etc.), nous cleavages: extrema dreta, Espanya vaciada, etc.
Materials:
» video introductorio sobre los sistemas de partidos.
» tipología de sistemas de partidos de Duverger.
Pràctica: comenta algun dels dos videos anteriors en relació al sistema de partits espanyol.
_________________
Sessió 18/29 d’abril
Continguts: Participació política institucionalitzada, 3: mecanismes de la democràcia directa. Referendums, ILPs (iniciativas legislativas populars), etc.
Materials:
» Dades de participació als referendums
» Mapa de les consultes populars
Pràctica: Examina les dades dels referendums i comenta què passa amb la participació.
_________________
Sessió 19/6 de maig
Continguts: tendències actuals dels partits i sistemes de partits. Conflicte i representació, cleavages i política contenciosa, canvi social i partits.
Materials:
» Nota sobre els canvis recents en el pluralisme de partits.
» Nota sobre l’evolució del sistema de partits
Pràctica: analitza l’evolució de la participació electoral en relació als canvis en el sistema de partits durant l’última dècada.
_________________
Sessió 20/8 de maig
Continguts: Més enllà de la participació institucionalitzada en el règim polític. L’agència política de la democràcia (notables, partits i moviments). La política contenciosa (contentious politics).
Materials:
» Nota sobre la política contenciosa.
Pràctica: analitza l’evolució de les formes de participació institucionalitzades entre 1976 i l’actualitat i explica quin ha estat en relació a la democratització.
_________________
Sessió 21/13 de maig
Continguts: Els moviments socials. Enfocaments científics: estructures d’oportunitat política; cicles de protesta; estructures de mobilització, análisi de xarxes i mobilització de recursos; anàlisi de discurs i marcs interpretatius.
Materials:
» Enfocaments teòrics d’estudi dels moviments socials.
» Nota sobre la política contenciosa y el régimen del 78
Pràctica: identifica un moviment social qualsevol i fes l’anàlisi de quines són les seves formes de protesta (repertori d’acció), les seves principals línies discursives i el seu desenvolupament temporal.
_________________
Sessió 22/15 de maig
Continguts: Campanyes, cicles i onades. El caràcter fractal i cíclic de l’acció col·lectiva. Onades de mobilització a Espanya. Onades i democratització.
Materials:
» Política de movimiento: del antifranquismo al 15M
» Evolució cíclica dels moviments des del Franquisme fins avui.
Pràctica: pendent (assaig de 2.000 a 2.500 paraules, DIN A4, 12pt espai i mig, lletra times o arial, amb referències al text/video i bibliografia, entrega en paper a l’aula).
__________________
Sessió 23/20 de maig
Continguts: ComPol, comunicació política i participació democràtica: canvis estructurals en l’esfera pública. Mitjans de comunicació, discurs polític i deliberació democràtica. Canvi tecnològic i democratització.
Materials:
» Nota sobre la disjuntiva: deliberació o interacció?
» Nota sobre l’esfera pública i la democràcia
» Salto tecnológico y democratización
Pràctica: busca i comenta algun exemple dels últims anys en el qual l’agitació de l’opinió pública hagi estat clau per la resolució d’un procés polític qualsevol.
__________________
Sessió 24/22 de maig
Continguts: Qualitat democràtica: entre la corrupció i la desafecció o la democratització.
Materials:
» Lectura sobre les dificultats de mesurar la qualitat democràtica
» Nota sobre la la democratització i la qualitat democràtica
Pràctica: busca indicadors sobre la qualitat democràtica del sistema político espanyol (caiguda de participació electoral, limitacions a la llibertat de premsa, percepció ciuidadana sobre la política, les institucions, els partits, la corrupció etc.) i analitza la seva situació actual.
__________________
Sessió 25/21 de maig
Continguts: Cultura política, 1. Problemes de legitimitat, pluralisme i sistemes de valors. Canvi de valors, postmaterialisme, identitats i gènere.
Materials:
» Nota sobre canvi cultural i la política
Pràctica: escriu un anàlisi sobre el què està passant amb la percepció dels partits polítics. Pots fer servir dades d’enquestes com el CIS o d’altres (indiqueu sempre les fonts). (Assaig de 2.000 a 2.500 paraules, DIN A4, 12pt espai i mig, lletra times o arial, amb referències al text/video i bibliografia, entrega en paper a l’aula).
__________________
Sessió 26/27 de maig
Continguts: Cultura política, 2. La dimensió cultural de la política. Conceptualització. Enfocaments teòrics. Problemes de legitimitat, pluralisme i sistemes de valors.
Materials:
» Nota sobre les crisis del règim del 78.
Pràctica: amb els indicadors del CIS, fes l’anàlisi del què està passant amb la percepció dels partits polítics en els últims anys.
__________________
Sessió pendent del 27 febrer (data a determinar)
Continguts: Cultura política, 3. Canvi de valors. Materialisme i postmaterialisme (Inglehart). Identititats i polítiques: el cas del gènere.
Materials:
» Nota sobre canvi cultural i la política
Pràctica: analitzar algun aspecte en el que s’estigui produïnt actualment una crisi del paradigma cultural sobre el que opera el règim del 78; com per exemple la polarització partidista, el canvi en la percepció de les qüestions de gènere, etc.
.